12.06.2021.

U petom izvlačenju stan dobio Ivan Todosić iz Kuršumlije 

U petom izvlačenju stan dobio Ivan Todosić iz Kuršumlije 

U petom izvlačenju nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2021", dodeljeno je pet automobila "fijat 500L" i stan u Beogradu. Najvredniju nagradu, stan u naselju Zemunske kapije, dobio je Ivan Todosić iz Kuršumlije.

Srećne dobitnike nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2021", iz bazena u studiju Radio-televizije Srbije sa 4.251.451 pristiglom kovertom, izvukao je glumac Bojan Perić.

Dobitnici automobila "fijat 500L" su Ružica Tomić iz Šapca, Marija Žegarac iz Subotice, Ognjen Vranić iz Gornjeg Milanovca, Dalibor Jovanović iz Jakova i Svetlana Kecman iz Niša.

Govoreći o rezultatima Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, Dragan Penezić, direktor kompanije British American Tobacco, istakao je reformu inspekcijskog nadzora, reformu paušala i uvođenje novog elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika u poljoprivredi kao neke od najznačajnijih, ali navodi da je u narednom periodu neophodno rešiti i neke od dugovečnih problema na koje nailaze privrednici.

- Istraživanja NALED-a pokazuju da od 100 dinara koji se obrnu u sivoj ekonomiji, 62 dolazi od neprijavljivanja radnika, a 38 od neprijavljenih prihoda, kao i da 79% privrednika smatra da je visoko poresko opterećenje zarada osnovni uzrok sive ekonomije. Zato je jasno zašto su prioriteti Saveza za fer konkurenciju upravo smanjenje troškova zapošljavanja, proširenje sistema pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika na druge sektore, kao i regulisanje fleksibilnih oblika rada – kaže Penezić.
Dodatno, prema istraživanju USAID-a parafiskali predstavljaju jedan od tri najveća problema privrede što je motivisalo NALED da jun proglasi za „Mesec parafiskala“ i pozove sve građane da na sajtu jpd.rs prijave takse, naknade i druge dažbine koje ne znaju zašto plaćaju ili misle da plaćaju po previsokoj ceni.

- Veliki problem predstavlja činjenica da su sve te takse, naknade i druge dažbine samo na republičkom nivou popisane u gotovo 500 zakona i podzakonskih akata, a ako tome dodamo i lokalne administrativne takse i različite druge takse koje uvode javna preduzeća, pokrajina,državne agencije, može se zaključiti da je jako teško snaći se u toj šumi taksa i naknada i građanima i privredi. Naš cilj je zato da na jednostavan način i na jednom mestu pobrojimo sve te dažbine kroz javni registar neporeskih nameta i da svi napokon znaju šta plaćaju, zašto i koliko – rekao je Penezić.